Skanstorget engagerar

Mötet om Skanstorgets framtid präglades av livliga diskussioner. Bakgrunden är att kommunen vill bygga 200 lägenheter på torget. Länsstyrelsen har underkänt Göteborgs planer på byggnation av Skanstorget, eftersom bland annat Skansen Kronan på berget ovanför Skanstorget har omistliga värden att bevara. Staden har nu möjlighet att komma med ett nytt förslag, vilket ger göteborgarna möjligheter att påverka processen.
Kritiken mot kommunens planer har bland annat formulerats av Skanstorgsgruppen som vill att torget främst använts som mötesplats, och anknyter med sitt förslag till verksamheterna under tidigt 1900-tal då även arbetarrörelsen var starkt involverad i områdets utformning.

Om dessa konflikter och möjligheter arrangerade tidskriften Alba, Tidskriftsverkstan och Hyresgästföreningen ett öppet möte på Arena Första Lång med Lars Jadelius som forskar om offentliga rum, Claes Caldenby, arkitekturprofessor och arkitekturtkritiker och Håkan Thörn, sociologiprofessor och forskare kring sociala rörelser. Moderator var Tidskriftsverkstans ordförande Elisabeth Lundgren.

Claes Caldenby, Håkan Thörn och Lars Jadelius

Det här inlägget postades i Artiklar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.