Programmet för Tidskriftsveckan

Just nu lägger vi sista handen vid utställningen som öppnar på Göteborgs stadsbibliototek den 24/11:

bannerOch här är hela programmet för veckan:

TIDSKRIFTSVECKAN 23/11-29/11

Tisdag 24/11

Vernissagekväll. Utställningshallen (och trappscenen)

17.00-17.30 Invigning

Lars Lönnroth talar, utställningen presenteras av arrangörerna

17.30-18.00 Himmel över Berlin/Himmel över Göteborg

Ett samtal om 1980-tal och nutid, om att flytta, om att höra till och om att göra konst av sin samtid. Medverkande: Marit Kapla, tidigare konstnärlig ledare för Göteborg  International Filmfestival, aktuell med en text i Ord&Bild om Wim Wenders Himmel över Berlin och sitt eget 80-tal. Nicolas Kolovos, regissör, aktuell med uppsättningen Himmel över Göteborg på Angereds teater.

(arr: Ord&Bild)

18.00-18.30 Textkvalitet och makt (bokrelease) (arr: Alba)

18.30 Dialogen om framtiden  Trappscenen

Läsning av Linn Hansén & Johannes Samuelsson – kreativa entreprenörer

Hur vill du ha ditt Göteborg? Hur vill du ha ditt jubileum? Hur låter en dialog?

Välkommen till dialogen om framtiden. Kom in blasé, delta lite avmätt, avsluta med måttligt intresse och kom ut nyfiken. Dialogen är ett konsensuskantat samarbete om framtidens utvecklingsmöjligheter och görs tillsammans med Linn Hansén och Johannes Samuelsson. Båda har vana att hålla inkluderande dialoger som syftar framåt för allas bästa. Välkommen. Varmt välkommen. Welcome. Willkommen.

Onsdag 25/11

12.30-12.45 Läsning på lunchen Trappscenen

 torsdag, fredag och lördag kl 12.30 kommer Sara Klingvall att läsa/framföra utvalda texter ur kulturtidskrifter i bibliotekets café. Hon ingår i teater Tamauers ensemble och har bland annat medverkat i föreställningen”Whatever LOVE means” både som skådespelare och regissör. Under hösten har hon medverkat i teaterns uppsättning av Lilla Sparvel.

14.00 TidskriftsRelease Västsahara Utställningshallen

14.00 TidskriftsRelease Zenit Utställningshallen

18.00-18.30 Utställningshallen

Att skriva från fabriksgolvet

Lars Henriksson är känd som samhällskritisk skribent på Göteborgs Postens kultursida. Men han är också redaktör för fabriksbladet Kvasten som ges ut på Volvo Torslanda där han arbetat i 37 år. Här berättar han om varför Kvasten finns och hur den fungerar. Om behovet av arbetsplatsjournalistik, om hur den skrivs och av vem. (Arr Tidskriften Röda rummet)

Torsdag 26/11

12.30-12.45 Läsning på lunchen Trappscenen

14.00-16.00 Utställningshallen

Collagework-shop

Kom och klipp! Tillsammans klipper och klistrar vi med gamla tidningar och magasin och skapar egna helt nya tidningssidor. Kanske kommer du att klippa fram ett poetiskt mästerverk, ett minireportage eller varför inte en satirisk skämtserie? Bara fantasin sätter gränserna för vad vi skapar på denna collageworkshop.

17.00-17.30 Samtal om postkonst (arr: Bilaga) Utställningshallen

17.30 – 19.00 Trappscenen

Västsahara väntar

Kortfilmer om 40 år av marockansk ockupation och liv i flyktingläger.

Gdeim Izik – gnistan till den arabiska våren. (27 min)

La badil – det finns ingen annan väg. (15 min)

Sahara Marathon – svenska filmare sprang ökenloppet. (19 min)

Presentatör av filmerna: Lena Thunberg, redaktör för tidskriften Västsahara.

(arr: Tidskriften Västsahara)

19.30-20.30 Trappscenen
Haussmanns spöke – städerna, våldet och framtiden

Städer över hela västvärlden militariseras i snabb takt. Allt som en respons på ”gängkriminalitet”, ”social oro” och terrorism. Vi har vant oss vid att förknippa städer med öppenhet, möten och tolerans. Men i dag är det lika relevant att prata om kontroll, övervakning och institutionaliserat våld. Där är som om baron Haussmann går igen, mannen som omskapade Paris på 1800-talet för att stärka statens möjligheter att kontrollera ”de farliga massorna”.

Mattias Hagberg är journalist och författare. Han har bevakat frågor kring social exkludering och segregation under många år. Hans senaste roman, De användbara, är en gotisk skräckroman om rasism och eugenik under folkhemmets barndom.

(arr: Tidskriften SocialPolitik)

Fredag 27/11

12.30-12.45 Läsning på lunchen Trappscenen

18.00-18.20 Minne, väggar, tystnader. Ett minnesmärke i Berlin av Helga Krook. Utställningshallen

Sara Klingvall läser. (arr: Dixikon)

Lördag 28/11

13.00-14.00 Konsten att vara kritiker i det nya medielandskapet.

Medverkande: Britt Nordberg, Martin Ricksand, Kerstin Norén. (arr: Alba)

15.00-16.00 Samtal (arr: Ord&Bild) Utställningshallen

16.30 Smygrelease Camino Utställningshallen

17.00–…. Avslutning, utlottning av priser

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.